Tanie noclegi, kwatery, apartamenty, domki i wille na wynajem
Kawarma (nie mylić z Kawarną, która jest miejscowością na północnym wybrzeżu Bułgarii) to typowo bułgarskie danie serwowane w niemal każdej restauracji na wybrzeżu Morza Czarnego. Zazwyczaj podaje się je w tradycyjnych, bułgarskich, kolorowych naczyniach. Kawarma to danie mięsne, do którego używa się zazwyczaj mięsa wieprzowego albo kurczaka. Mięso jest pokrojone w kawałki i pływa w pysznym sosie z cebulą. Niekiedy dodaje się też inne warzywa np. ostrą bułgarską paprykę- czuszkę, seler, marchewkę, por czy pietruszkę. Kawarma najlepiej smakuje z chlebem (którym można wytrzeć resztki pysznego sosu) i czerwonym winem.
Aby przypomnieć smaki poznane podczas wakacji w Bułgarii, podajemy Państwu przepis na typową, bułgarską kawarmę wieprzową:
Składniki (dla 3-4 osób):
400-500g mięsa wieprzowego bez kości
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 lampka wina
3-4 łyżki tłuszczu lub oleju
1 łyżka mąki
½ szklanki wywaru mięsnego
Papryka, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Należy pokroić mięso w paski, przyprawić je solą i papryką i zostawić na pół godziny. Następnie podgrzać tłuszcz na patelni i podpiec mięso. Podpieczone mięso wyjąć i odłożyć, a na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojoną cienko cebulę (ewentualnie jeszcze inne warzywa) na 2-3 minuty. Następnie z powrotem dodać mięso, doprawić całość solą, pieprzem i papryką i delikatnie mieszać mięso z cebulą. Dodać wywar, wino i pokrojony czosnek, następnie gotować na wolnym ogniu przez kilka minut i dodać mąkę do zagęszczenia.
Kawarna najlepiej smakuje w typowych, bułgarskich naczyniach ceramicznych. Do naczynia można wrzucić podpieczone ziemniaki, a na wierzch roztopiony ser.
Uważasz, że ten artykuł był ciekawy i pomocy? Jeśli tak, umieść link do niego na swojej stronie www lub na forum, z którego korzystasz. Możesz to zrobić np. używając następującego kodu:
Jeśli chcesz otrzymywać informacje o nowych ofertach i promocjach zapisz się do naszego newslettera.
Zapisz się Chcę zrezygnować z subskrypcji
Oferty wyróżnione